Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kopie & Originál

Před rokem jsme měli s Larrym a Davem představu o tom, jak by letošní sezóna mohla probíhat. Původně jsem se připravovala na lehkovážný skif, protože se nerýsovala žádná další veslařka. Vlastně ano, Denisa, ale její trenér jí tuto představu v Bělorusku zakázal. Potom jsem uvažovala o Sáře s Monikou, ale asi se zalekly vážnosti situace a vycouvaly. Nakonec se přidala Martina. Jelikož to již bylo podruhé, co Martina slibovala, že to tentokrát bude na 100%, snažila jsem se připravit spoustu důvodů k tomu, aby se na to v průběhu děje nevykašlala. Přesto se tak nestalo a na začátku jara Martina skončila ze zdravotních důvodů. OK. S tím se nedá nic dělat. Snažily jsme se nebýt přehnaně hysterické a situaci vyřešily celkem v poklidu. Stává se to.

Ale nemůže se mi divit, že jsem se nevrátila zpět na skif a nenechala otevřené dveře druhému lehkovážnému dvojskifu. Tak lehce to v životě nechodí. Proto jsme si s Davem vzali pod křídla nejslabší veslařku o kterou nikdo nestál a začali z ní dělat sportovce. Risk? Rozhodně. Ale na veslování mě nejvíc fascinuje cesta, vývoj. Dobrý nebo špatný výsledek je daný spoustu okolnostmi, které čím dřív budou pod kontrolou, tím dřív se může očekávat skutečně pořádné umístění. A to s Martinou asi nešlo. I když jsme na jaře v Itálii jezdily velmi rychle a asi bychom v letošní sezóně bojovaly o vyšší umístění, je to jen kdyby. Protože Martina měla nadváhu, tedy nesplňovala zásadní kritérium pro lehkovážný dvojskif: 59kg. Proto časy, které jsme jezdily nejsou relevantní, bohužel.

Ale zpět na začátek: loni jsme si s Davem a Larrym naplánovali sezónu, která na 100% vyšla. Dave strávil pár měsíců v USA s Mikem, který skončil 7. na americkém atletickém mistrovství v juniorském desetiboji. Pro Davea to bylo zásadní z několika důvodů. Konečně měl talentovaného sportovce, který se kvalifikoval na americké mistrovství a také si konečně může zvýšit trenérskou kvalifikaci v atletice, ke které potřeboval šikovného svěřence a dobrý výsledek.

A Martina? Začala se věnovat Crossfitu a to je asi důvod, proč píšu tento blog. Martina si na svůj Facebook dala Crossfit video juniorské posádky, která se připravuje na MS. Video je sestřihem několika cviků, které si říkají "Crossfit." Proč je v tom problém? Jak zmínil Patrik Cavoj v komentáři k videu: "dobrý nápad, dost brutální záběr...ale technika nikde, ohlá záda, jen náznaky kliků... možná ubrat na intenzitě a trošku se soustředit na provedení..." a to je na Crossfitu podstatné - technika a správná instruktáž, která je k dispozici na webových stránkách Crossfitu.

Crossfit v Česku je novinka, o které toho s Davem poměrně dost víme, protože celosvětová Crossfit komunita používá obyčejné tělocvičny, činky a podložky s jednou výjimkou: veslařským trenažérem, který pro ČR zastupujeme a prodáváme. Tedy známe filozofii Crossfitu a známe českou komunitu. Hlavní postavou je Zdeněk Weig, který má Crossfit licenci z USA a licenci na trénink veslování od Davea (Dave je Master Indoor Rowing instruktor). Zdeněk je skvělý propagátor Crossfitu v Praze: je akční, rozumí tomu co dělá, umí pracovat s lidmi a ví, co jeho klienti potřebují. Dalším nadšencem je David Egydy z Ústí nad Orlicí, který právě Crossfit rozjíždí a příští týden dorazí na Indoor Rowing školení.

A do toho Martina s dobrým úmyslem jen nešťastným provedením, kterým se chlubí. Naštvalo mě to, protože na tomto videu je přesně vidět problém celého našeho sportu. Pořád se něco kopíruje bez toho, aniž by se znal pravý důvod nebo idea originálu. Takže až mě uvidíte na Vltavě veslovat s brčkem, které bude nainstalované na zádi lodě a bude z něj neustále crčet voda, tak se nejdřív zeptejte, proč to tam mám, než začnete kopírovat. Je to vychytávka Charlieho Butta, trenéra Američanky Michelle Guerette, která předjela Mirku Knapkovou na olympiádě v Pekingu stylem, který dodnes v ČR nikdo nechápe :)

Jo a Martina se na Facebooku skrývá pod jménem Lee Loo a já už nekolik měsíců nejsem její "kamarád na sociální síti." Tečka.

 

Autor: Daniela Nacházelová | čtvrtek 21.7.2011 22:59 | karma článku: 8,39 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik